HTML

magyar helyesírás kicsiknek és nagyoknak

leggyakoribb, három aláhúzásos hibák, amelyek elkövetéséért már simán egyest kap egy ötödikes

helyesírók közössége

Friss topikok

  • cyberkata: Játsszatok az Intellel notebookokért itt: apps.facebook.com/kiaprocid/ (2011.04.04. 20:10) Pont, pont, vesszőcske

Áll, hall, száll, váll és társaik

2011.03.23. 18:35 alamfo

Nem tagadom, miért is tenném, hogy a blog elkezdéséhez a végső impulzust a Nemzet Tesitanárának tulajdonított saját kezűleg írt köszöntő mondat adta meg, amelyben sikerült neki az államfő és állomás szavakat egy l-lel írnia.

Arra most ki sem térek, hogy ezen szavaink kiejtés szerint íródnak, tehát különös beszédhiba és hallászavar kell ahhoz, hogy ezt valaki röviden ejtse, hallja. No, mindegy is.

Valamikor a történelem előtti időkben azt mondta nekem a kedves tanítónénim: két lábad van, tehát két l-lel írod az áll szót, két füled van, tehát két l-lel írod a hall szót, a madárnak két szárnya van, tehát két l-lel írod a száll szót. Sőt, én még idesorolom a két orrlyukam van példát is - tehát az orr szó sem jelenthet gondot. :)

És így tovább...

... és ha az ember nem gyökér, talán nem fogja a fül szót másként leírni.

 

Update:

Hmm, az áll szó, mármint az a csontos testrészünk az alsó ajkunktól pár centire, zavart okozhat, de ezt meg jegyezze meg mindenki külön. :)

Update2:

Mivel láttam már ezerszer rosszul leírva, legyen itt jól: vállalat, állomáshely, államférfi, vállfa, hallomás.

Bár ezen szavak esetében is segít a google. Bár a helyesen írás iránti igény nélkül még felmerülni sem fog ez a kézenfekvő segítség.

Szólj hozzá!

Címkék: áll hall száll váll

A bejegyzés trackback címe:

https://alamfo.blog.hu/api/trackback/id/tr282765726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása