HTML

magyar helyesírás kicsiknek és nagyoknak

leggyakoribb, három aláhúzásos hibák, amelyek elkövetéséért már simán egyest kap egy ötödikes

helyesírók közössége

Friss topikok

  • cyberkata: Játsszatok az Intellel notebookokért itt: apps.facebook.com/kiaprocid/ (2011.04.04. 20:10) Pont, pont, vesszőcske

Pont, pont, vesszőcske

2011.04.03. 11:29 alamfo

Szinte finomhangolásnak tűnik, de azért beszéljünk a központozásról, azon belül is a tagmondatok és mondatrészek közötti írásjelekről.

Nagy a bizonytalanság, és ezt jelzi, hogy az MTA kiadásában megjelent szabályzat is így fogalmaz:

"Sokszor meglehetősen nehéz eldönteni, hogy az és, s, meg, vagy kötőszóval kapcsolt rész önálló tagmondat-e: Bevágta az ajtót, és dühösen elrohant. De: Hirtelen fölugrott és elrohant. Ilyenkor az írásjelhasználat ingadozhat."

A bizonytalanság két okra vezethető vissza. Egyrészről néha tényleg nehéz eldönteni, hogy tagmondatról van-e szó vagy mondatrészről, másrészről pedig az az alapszabály vésődött be a többség fejébe, amelyet ezerszer hallottunk az általános iskolában: "és elé nem teszünk vesszőt". (Volt egy másik kedvencem is: és-sel nem kezdünk mondatot.)

Tagmondatok egymáshoz kapcsolásánál a vesszőt mindenképpen ki kell tenni, ha van kötősző, ha nincs, illetve az 'és', 's', 'meg', 'vagy' kötőszavak elé is ki kell tenni a vesszőt.

Egy kis ésszel általában könnyen dűlőre lehet jutni, hogy adott esetben tagmondatról vagy éppen mondatrészről van-e szó. Bár igaz, hogy ez már a haladó fokozat. :)

"Mit hozzak, ludat vagy kacsát?"

"Ludat és kacsát és kakast is!" -hogy klasszikusokat idézzek :)

Itt egyértelműen egy felsorolással találkozunk, tehát mondrész, és mivel mondatrészek esetében a 'vagy' valamint 'és' kötőszavak elé nem teszük vesszőt, fentiek szerint kell eljárni.

Azonban mihelyst belefutunk egy tagmondatba, jöhet is a vessző.

Előbb alázzuk le Vahurt és Fickót, vagy tömjük meg most inkább a hasunkat, Karak?

(Szinte magam is meglepődök, milyen briliáns példamondatokat tudok írni. :) Előző mondat példa arra, hogy a mondat végén álló megszólítás elé is vesszőt kell tenni.)

Amikor bizonytalan vagyok, hogy tagmondatról van-e szó, mindig elemzem, található-e több alany és állítmány (vagy ezek helye) a mondatban. Ugyanis ha van legalább kettő állítmány és alany, akkor tutira el kell választanunk egymástól a két tagmondatot.

Előző példánál maradva. Alázzuk - állítmány, mi (Vuk és Karak) - rejtett alany, megtömjük - állítmány, mi - rejtett alany.

Gyakorlásként még egy példa: A Simabőrű villámló bottal jár, és halál bandukol a nyomában.

És hogy kipipáljunk még egy szabályt: amikor páros kötőszóval képzünk egy mondatot, akkor a második kötőszó elé vesszőt kell tennünk.

Ludat vagy kacsát hozzak? Vagy az egyiket, vagy a másikat választhatod.

Lám-lám, nem is olyan bonyolult ez a szép magyar nyelvtan. :)

 

1 komment · 1 trackback

Címkék: és meg vagy s központozás vessző tagmondat mondatrész

A bejegyzés trackback címe:

https://alamfo.blog.hu/api/trackback/id/tr422795606

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jogállam lejtmenetben 2011.04.06. 16:01:55

Az Országgyűlés egyes döntései komoly aggályokat vetnek fel a jogállam jövőjét illetően. Különösen aggasztó, hogy jogállamiságot érintő törvények t&…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cyberkata 2011.04.04. 20:10:27

Játsszatok az Intellel notebookokért itt: apps.facebook.com/kiaprocid/
süti beállítások módosítása